Gjør sykkelen din klar for våren!

Sykkelsesongen for «folk flest» rulles i gang i disse dager. Har du husket alt du bør gjøre før første tur?

Selv om hele 15 prosent av ansatte i HjemJobbHjem-bedrifter oppgir at de også sykler i vinterhalvåret, er det  dobbelt så mange som foretrekker å sykle om våren og sommeren. Det betyr at det i disse dager løftes ut sykler fra garasjer og boder som ikke har vært i bruk på en god stund.

Kanskje greit med en liten vårsjekk før du legger ut på langtur?

Hvor grundig du vil gå til verks, avhenger fra syklist til syklist. Vi starter med det mest grunnleggende:

 • Vask sykkelen!
  Bruk gjerne Zalo. Få løs smuss og fett og skitt og sand som har festet seg i kriker og kroker. Skyll av med hageslangen.

 • Smør kjedet
  Mange hopper over akkurat dette punktet, men det vil lønne seg både når det gjelder kjedets levetid og ikke minst dets funksjon. Sett sykkelolje på handlelista nå, eller finn eventuelt frem WD-40-en du har i boden. Sistnevnte funker helt fint hvis du har en «komme-seg-fra-A-til-B-sykkel».

 • Sjekk hjulene
  Spinn hjulene rundt for å sjekke at det ikke er kast i dem, og sjekk at eikene i begge hjul er inntakt. Gå deretter over dekkene og se spesielt etter hull eller rifter som kan by på problemer.

 • Fyll luft i dekkene
  Den enkle anbefalingen vår er rett og slett at det "ikke bør være for mye luft, og ikke for lite luft", men helst sånn akkurat passe. Dette gjelder deg som i hovedsak bruker sykkel for å komme fra A til B – ikke terrengsyklister, fatbike/tjukling-entusiaster, Birken-kandidater eller noen med sponsoravtale fra Red Bull. Vær imidleritd forsiktig hvis du bruker kompressor – det er fort gjort å fylle for mye luft.

  (Mer erfarne, ivrige eller seriøse syklister råder vi derimot til å sjekke PSI-anbefalingene for akkurat din sykkel. Ofte ligger bysykler og elsykler på et sted mellom 20-50 PSI. For å fylle nøyaktig, trenger du riktignok enten kompressor, gulvpumpe eller en dyrere håndpumpe. Les mer hos terrengsykkel.no)

 • Test bremser og gir
  Etter vask, sjekk av hjul og luft i dekkene, kan du sykle en runde i nabolaget og sjekke om girene girer som de skal, og om bremsene bremser riktig. Pass på at det er «nok igjen» på bremseklossen, slik at du ikke bremser rett på sykkelens bremseskive.  Det kan være nødvendig å bytte bremseklosser eller stramme girvaieren. Hvis du ikke er trygg på hvordan du gjør dette selv, anbefaler vi sterkt å få et sykkelverksted til å se på det, for eksempel Sykkelstasjonen eller Pedalen.

Flere tips?

Samtlige av disse tipsene kan utfylles, og det er mange teorier om hva som fungerer best. Dette var kun ment som en sjekkliste for våren for «folk flest». Ønsker du mer detaljerte tips, anbefaler vi blant annet å bli med i Syklistforeningens lokallag i Nedre Glomma eller en av de mange fantastiske sykkelklubbene vi har i området.

HUSK! Det er påbudt med lys foran og rødt lys bak hvis du sykler i mørket. Hjelm er fortsatt ikke påbudt, men heldigvis ser stadig flere verdien i å skåne skallen sin med en slik potensielt livreddende dings når de sykler i trafikken. Hør på Trygg Trafikk: Bruk hjelm!

Bestill sykkelservice!

En del av HjemJobbHjem-tilbudet er GRATIS SYKKELSERVICE til en verdi av 500 kroner. Det vil si at vi finner en dag hvor våre sykkelreparatører kan komme på besøk til deres arbeidsplass og sjekker nettopp flesteparten av punktene på listen over. En slik overhaling kan gi selv eldre sykler nytt liv før den nye sesongen.

Snakk med din HjemJobbHjem-kontakt for å booke tid til sykkelservice eller send en epost til hjh@inspiria.no