Gunnar Johannessen sykler mye både til jobb og i fritiden. Han anbefaler alle til å kjøpe seg en elsykkel. Foto: Jonas Borge Svendsen

Gunnar Johannessen sykler mye både til jobb og i fritiden. Han anbefaler alle til å kjøpe seg en elsykkel. Foto: Jonas Borge Svendsen

Gunnar fikk leie elsykkel på jobben – nå har han fått kontroll på diabetesen

Gunnar Johannessen fra Fredrikstad slet lenge med overvekt og høyt blodsukker. Da arbeidsplassen hans startet med utleie av elsykler så han muligheten til å forbedre helsesituasjonen sin.

Fredrikstad-mannen jobber til daglig med geomatikk i Fredrikstad kommune. Han har en relativt kort vei til kontoret i sentrum, men på grunn av arbeidssituasjon og gamle vaner har det vært bilen som har blitt det foretrukne fremkomstmiddelet gjennom årene.

– Jeg har alltid vært glad i å sykle, men med 30 kilo ekstra på magen har det vært litt tungt, forteller Gunnar.

Måtte ta grep

Da Fredrikstad kommune meldte seg på Sykle til jobben-kampanjen i fjor, så tenkte Johannessen at dette kunne være muligheten til å gjøre noe med helsesituasjonen sin. Han har i mange år slitt med Diabetes type 2 og hadde utfordringer med høyt blodsukker og dårlige knær.

– Jeg gikk på noen medisiner, men jeg følte ikke at det ga den effekten det skulle gi. Da kommunen startet med utleie av elsykler, så tenkte jeg med en gang at dette var noe for meg, sier den joviale Fredrikstad-mannen.

Han ordnet seg raskt en elsykkel og begynte å sykle til og fra jobben i sentrum.

– Jeg er helt sikker på at det er syklingen som har gjort susen for meg. Blodsukkeret gikk ned, men jeg merket også at humøret ble bedre. Det ga meg en enorm helsegevinst.

Rast ned i vekt

Nå har Gunnar gått ned nærmere 15 kilo etter at han startet med sykling til jobb og diabetesen har blitt mye bedre, men han har ingen planer om å gi seg der.

– Jeg må bli litt flinkere til å spise litt bedre, men jeg prøver å sykle til jobb hver dag jeg ikke arbeider hjemmefra. Jeg synes kampanjen som vi fikk gratis gjennom HjemJobbHjem var utrolig bra, fordi dette var noe for alle. Man måtte ikke være i god form fra før for å bli med.

Han kommer med et godt råd til andre som ønsker å prøve det samme.

– Jeg synes at elsykkel er utrolig bra. I starten hjalp det meg veldig med å utligne vekten jeg hadde på magen. Da jeg ble gradvis i bedre form og sterkere i beina, så kunne jeg har mer motstand i tråkkene mine.

Gunnar sier han ikke har noen planer om å gi seg med sykling til jobb. I år har han lagt mellom 80–90 mil på sykkelsete bak seg.

Inspirerende

Prosjektleder for HjemJobbHjem, Martine Bjørnstad, tror Gunnar sin historie kan være til inspirasjon for mange der ute.

– Gunnar er et veldig godt eksempel på en ansatt som er på en endringreise. På veien får han mange gode opplevelser som han ikke hadde forventet da han begynte.

Bjørnstad sier at det er viktig for andre å ha historier fra andre som man selv kan relatere til. Hun håper at flere bedrifter vil fokusere på gi sine ansatte muligheten til å reise grønnere gjennom ordningen HjemJobbHjem i tiden fremover.

– Å gå ut av komfortsonen sin er modig, og det er lite som gleder mer enn å få bekreftelse på at det vi jobber for hver dag, faktisk fungerer og motiverer.

Foto: Jonas Borge Svendsen

Foto: Jonas Borge Svendsen

"Jeg er helt sikker på at det er syklingen som har gjort susen for meg."