5 gode grunner til å la bilen stå

HjemJobbHjem-medlemmer skal belønnes for å velge grønne reiseveier til arbeidsplassen. Det er ikke bare helsemessige fordeler det bringer med seg, men du sparer også miljøet og egen lommebok. Under har vi listet opp noen gode grunner til å la bilen stå – og husk at en dag i uka er mye bedre en ingen!

Foto: Lion Island

Foto: Lion Island

1. Du føler deg frisk og opplagt

For å komme oss gjennom hverdagen trenger vi alle å være opplagt. Frisk luft og lett fysisk aktivitet i form av sykling eller gåing er gode ingredienser for å bli klar for arbeidsdagen. Forskning viser at alle slags pauser i løpet av hverdagen øker vår livsglede og trivsel. Pauser hvor du er fysisk aktiv, og gjerne i grønne omgivelser, gir også enda større effekt dersom du ønsker å se nye løsninger og tenke kreativt.

Foto: Trine Sirnes

Foto: Trine Sirnes

2. Du sparer miljøet

Det er uendelig mange måter man kan spare miljøet på, og en enkel oppfordring er å gå eller sykle til jobb framfor å velge bilen. Det sparer miljøet for farlige utslipp og bare det er en motivasjon i seg selv.

Visste du at norske personbiler slipper ut over 5,3 tonn med CO2 i året? Det er snaue 10 prosent av det totale CO2-utslippet i Norge.

Foto: Lion Island

Foto: Lion Island

3. Med elsykkel går det raskt og lett

Man trenger ikke å slite seg ut før jobb når man har en elsykkel. Tunge oppoverbakke blir lett overkommelig, og i tillegg kan du reise ferdig antrukket til arbeidsplassen uten å måtte dusje når du kommer fram. På de mest trafikkerte veiene kan det gå like raskt med sykkel som med bil hvis det lett oppstår kø.

4. Du kommer i bedre form

Helsemyndighetene anbefaler oss til å sette av 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet, og det er noe man fint greier hvis man går eller sykler til jobb. Du får sterke muskler og bedre kondisjon – i tillegg er det med å holde deg frisk og rask. Uformelle tester viser faktisk at kaloriforbruket på en elsykkel bare er 20 prosent lavere enn på en vanlig sykkel.

Ifølge Transportøkonomisk institutt vil sykefraværet gå ned med 15 prosent for personer som sykler til jobb sammenliknet med de som ikke gjør det.

Foto: Trine Sirnes

Foto: Trine Sirnes

5. Du sparer tid og penger

En gjennomsnittlig nordmann med tre kilometer reisevei til jobb vil spare 150 kroner daglig hvis man velger sykkel framfor bil. Man slipper utgifter på drivstoff, parkering og bompenger hvis man velger bort bilen, og i tillegg trenger man ikke å sløse bort tid i kø.

Foto: Trine Sirnes

Foto: Trine Sirnes

Tips til jobbreisen

Det finnes flere måter å reise miljøvennlig på. Noen av oss kan bidra en dag eller to i uken, mens andre har tatt de gode vanene til et helt nytt nivå. Nøkkelen er å finne alternativene til en jobbreise som fungerer for deg. Her er gode tips å ha med seg på reiseveien. Les mer her >>

Hvorfor bør du bli medlem i HjemJobbHjem?

HjemJobbHjem er en såkalt «grønn mobilitetsordning» – en ordning der målet er å få flest mulig ansatte til å sykle, gå eller kjøre kollektivt til jobb. Her er det bedriftene som er medlemmer, og du som er ansatt, kan høste av medlemsfordelene. Hva om du kunne lånt en elsykkel eller en elsparkesykkel på jobben? Tenkt om du fikk gratis service på sykkelen din på jobb, eller kanskje en halvtime-times treningsfri i arbeidstiden hvis du syklet til jobb? Blir bedriften din medlem i HjemJobbHjem, er det mulig å finne løsninger på alt.

– Medlemskap i HjemJobbHjem er faktisk en ren fordel for bedriftene også. De får friskere ansatte med mindre sykefravær, bidrar til bedre miljø og mindre bilkøer, de har muligheter for å øse masse goder over sine ansatte – og det koster dem bare 10 kroner per ansatt per måned, forteller Mariann Karlsen, leder i Sarpsborg Næringsforening.

Trenger du enda en god grunn til å banke på døra til sjefen og fortelle om HjemJobbHjem? Alle ansatte i medlemsbedriftene får rabatterte månedskort på bussen! Det er jo ikke alle dager det passer å sykle eller gå, men kjører du kollektivt, har du fremdeles gjort noe bra for miljøet og trafikksituasjonen. Vi vinner sammen!