Martina og Constantin fikk en ny og bedre hverdag med HjemJobbHjem

– Det begynte med at jeg helt tilfeldig kom over en artikkel på Facebook om en dame fra Fredrikstad som gikk til fots overalt. Hun fortalte om hvor herlig hun synes det var å være utendørs i stedet for å sitte i bilen, og det fikk meg til å tenke, innleder Martina Utzinger fra Sunn Tannhelseklinikk.


– I kommentarfeltet så jeg at noen hadde nevnt gratis utlån av elsykler via HjemJobbHjem, og via nettsiden fant jeg ut at dette tilbudet også var tilgjengelig i Nedre Glomma, fortsetter hun.

Martina og samboeren Constantin Nielsen Ene, som jobber som tannlege ved klinikken, tok kontakt for å høre hvilke fordeler deres lille bedrift kunne få dersom de ble med på HjemJobbHjem, spesielt med tanke på lån av elsykler.

– Vi bor på Rolvsøy, men allerede etter et par uker etter at vi åpnet klinikken i Sarpsborg kuttet vi ut bilen på grunn av kø og mye trafikk. I tillegg var det vanskelig å finne parkering i sentrum, og ikke minst dyrt å parkere. Derfor har vi alltid tatt buss til jobb. Vi hadde ikke syklet noe særlig de siste årene, men synes elsykkel virket som et spennende alternativ til buss, sier hun videre.

Gratis lån av elsykler til «Sykle til jobben»

I forbindelse med den årlige «Sykle til jobben»-kampanjen i regi av Bedriftsidretten i Østfold, fikk Sunn Tannhelseklinikks ansatte tilbud om å låne elsykler via HjemJobbHjem helt gratis. Utlån av elsykler til de ansatte i bedriften i en gitt periode er en sentral del av tilbudet til HjemJobbHjem, sammen med blant annet sterkt rabaterte bussbilletter, årlig sykkelservice, trafikksikkerhetskurs, gunstige tilskuddsordninger, samt leasing eller ekstra gode tilbud på kjøp av elsykler.

For Sunn Tannhelse sin del skulle lån av elsykler i forbindelse med «Sykle til jobben» vise seg å være en svært god match. De endte nemlig opp med å vinne hele konkurransen – ikke bare i Sarpsborg eller Nedre Glomma, men faktisk i hele Viken fylke! Det vil si at de utkonkurrerte 393 andre små og store bedrifter.

– Vant vi i hele Viken? Det var vi ikke klar over – så gøy! «Sykle til jobben» har helt klart vært en motivasjonsfaktor, og gitt oss et ekstra «push». Det hjelper med en form for konkurranse. Jeg syklet til jobb hver dag i hele perioden, og samboeren min syklet alle dager bortsett fra to dager med mye regnvær, sier Martina.


Frihetsfølelse og mindre stress

Fra et bedriftsperspektiv handler deltakelse i HjemJobbHjem ofte om å tilrettelegge for en mer miljøvennlig reisevei for de ansatte, redusert trykk på parkeringsplassene og et ønske om å vise en tydelig bevissthet rundt bedriftens klimaregnskap og villigheten til å ta grep. Martina forteller at miljøaspektet selvsagt også er noe de tenker på, og at hun rister på hodet over å se så mange som kjører bil til jobb helt alene. Det føles godt å være «den ene bilen mindre» i rushen.

Likevel var det andre faktorer som var utløsende for at Martina og Constantin ønsket å være med på HjemJobbHjem:

– Elsykkelen ga oss en følelse av frihet. Vi trengte ikke å rekke en buss hver morgen, men kunne sykle akkurat når vi var klare, og det samme på vei hjem. Og vi brukte faktisk mindre tid på reiseveien i rushen. I tillegg var det god styrketrening for kroppen, men vi slapp likevel å komme svette og slitne på jobb. Vi kunne heller skru av motoren på vei hjem. De som tror at sykling på elsykkel ikke gir mosjon, tar i alle fall helt feil!

Ikke minst var det godt for hodet å komme ut i frisk luft før og etter en hektisk arbeidsdag:

– Jeg tror vi har fått en mye mindre stressende hverdag av å bruke elsykkel til jobb. Hadde vi måttet sitte i bilkø mellom Rolvsøy og Sarpsborg hver dag, ville vi kanskje vært kjempestresset når vi kom på jobb. Det ville vært en dårlig start på dagen, utdyper hun.

Bestemt seg for å kjøpe egne elsykler

Kampanjeperioden til Sunn Tannhelse med lån av elsykler ble avsluttet litt etter at seieren i «Sykle til jobben» ble sikret. Martina forteller imidlertid oppglødd at hun og samboeren har bestemt seg for å kjøpe egne elsykler når de nye modellene kommer i salg til våren, og at de har blitt overbevist om at det er verdt å legge litt penger i å kjøpe en toppmodell.

– Vi kommer i alle fall til å kjøpe oss noe skikkelig, for dette er virkelig verdt en investering. Elsykkelen gjorde oss enda mer uavhengige med tanke på å komme oss rundt. Egentlig ser vi ingen ulemper ved å sykle heller. De dagene det regnet, tok vi på regntøy, og det var faktisk også en fin opplevelse. Dørstokkmila opplevdes ikke som så veldig lang, for å si det sånn, avslutter Martina ved Sunn Tannhelseklinikk fornøyd.

Så enkelt blir du en HjemJobbHjem-bedrift

For Bypakke Nedre Glomma, som står bak storsatsingen HjemJobbHjem, er Sunn Tannhelse en solskinnshistorie som forhåpentligvis kan inspirere flere bedrifter i Sarpsborg og Fredrikstad til å melde seg på.

– Sunn Tannhelseklinikk var den første bedriften som på eget initiativ tok kontakt med oss fordi de var interessert i elsykkeltilbudet vi kunne tilby dem. Det viste seg å bli svært vellykket, både ved at de faktisk vant hele «Sykle til jobben» i fylket, og ikke minst at de fikk erfare hvor lettvint det er å bruke elsykkel, og kjenne på alle fordelene som er knyttet til helse, trivsel og mobilitet, sier Gry Rustad Pettersen, rådgiver i Bypakke Nedre Glomma.

Lyst til å prøve HjemJobbHjem? Meld på din bedrift her »